Ανάμεσα στον κόλπο του Οιτύλου και τον κόλπο του Διρού, σε υψόμετρο 250 μέτρων, κάτω από την κορυφή «Προφήτης Ηλίας», μια από τις απολήξεις του Ταϋγέτου, βρίσκεται η πανέμορφη Αρεόπολη.
Σήμερα αποτελεί έναν απ’ τους πιο σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους όλης της Πελοποννήσου, καθώς συνδέει οδικά:
- τον Μεσσηνιακό με τον Λακωνικό κόλπο
- την Αποσκιερή Μάνη με την Προσηλιακή Μάνη
- την Καλαμάτα με την Σπάρτη
- τη Μέσα με την Έξω Μάνη
Από την Αθήνα στην Αρεόπολη είναι μια απόσταση 295 χιλιομέτρων. Χοντρικά, το ταξίδι Αθήνα – Μάνη είναι 3 ώρες και 20 λεπτά μέχρι το Γύθειο και χρειάζεσαι ακόμα 30 λεπτά για να φτάσεις στην Αρεόπολη, την καρδιά ενός μοναδικού προορισμού, τη Μάνη και τα χωριά της.
Τα περισσότερα Ελληνόπουλα ακούνε πρώτη φορά το όνομα της πόλης του Άρη (ή των Αέρηδων) δίπλα στην αναφορά της Ιστορικής Πλατείας του χωριού (Ταξιαρχών) όπου πρώτοι οι αδούλωτοι Μανιάτες ορκίστηκαν το «ΝΙΚΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» στις 17 Μαρτίου 1821.
Ωστόσο, το ιστορικό ενδιαφέρον είναι πολύ μεγαλύτερο όσο πηγαίνουμε πίσω στον χρόνο: Τα παλαιοντολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή καταμαρτυρούν ότι η σημερινή περιοχή κοινότητας Αρεόπολης κατοικείται εδώ και τουλάχιστον 150.000 χρόνια.
Ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός της Αρεόπολης είναι από τα πιο αγαπημένα φωτογραφικά θέματα ντόπιων και επισκεπτών. Τα Πυργόσπιτα, τα μαγαζιά και το πλακόστρωτο στο ιστορικό κέντρο της πόλης προσελκύουν διαχρονικά πολύ κόσμο από τα περίχωρα για βόλτα, ψώνια, καφεδάκι, ποτό και φαγητό. Πρόκειται για έναν τουριστικό προορισμό που προσφέρεται εξίσου για διαμονή αλλά και για περιηγήσεις.