Λιμένι

Λιμένι

Το πανέμορφο Λιμένι είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της Μάνης και ένας από τους ωραιότερους και πιο παραδοσιακούς οικισμούς που αξίζει να επισκεφθεί κανείς έστω μια φορά στη ζωή του.

Το Λιμένι, το επίνειο της Αρεόπολης, είναι το ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι της «αποσκιερής» Μάνης. Ο όρμος από το Λιμένι ως απέναντι (Καραβοστάσι-Νέο Οίτυλο) είναι συνήθως απάνεμος τους θερινούς μήνες κι αυτό -πέρα από ασφάλεια για τα πλωτά μέσα- προσφέρει μια μαγευτική θέα στον επισκέπτη. Ο ελαφρύς έως ανύπαρκτος κυματισμός πολλές μέρες τον χρόνο δίνει την αίσθηση μιας… λίμνης περίκλειστης από βραχώδεις όγκους.

Βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Αρεόπολη και περίπου 27 χιλιόμετρα από το Γύθειο και ο επισκέπτης φεύγει από εκεί γεμάτος εικόνες και όμορφες αναμνήσεις. Μια λωρίδα επίγειου παραδείσου με πέτρινα σπίτια πάνω στο νερό.

Ο παραθαλάσσιος οικισμός έχει τουριστική υποδομή υψηλών προδιαγραφών καθώς η επισκεψιμότητα της παραλίας το καλοκαίρι είναι από τις μεγαλύτερες όλης της Μάνης. Εκτός από το κολύμπι και τους θαλασσινούς μεζέδες, οι επισκέπτες μπορούν ν’ απολαύσουν περιηγήσεις εντός του οικισμού με τα πολλά παραδοσιακά πέτρινα αλλά και κεραμοσκεπή κτίσματα με το παλάτι του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη να δεσπόζει λόγω του μεγέθους, της πρακτικής λειτουργίας και της καλαισθησίας που παρουσιάζει η κατασκευή.

Το παλάτι του Πετρόμπεη με τον τετραώροφο πύργο του και τα τοξωτά ανοίγματά του μαρτυρά την αίγλη μιας άλλης εποχής. Το παλάτι είχε σημαντικό ρόλο κατά τους επαναστατικούς και τους μετεπαναστατικούς χρόνους, ενώ στην περιοχή βρίσκεται ο τάφος και η προτομή του μανιάτη στρατιωτικού ηγέτη Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Επίσης εντυπωσιακή είναι η κατασκευή της ερειπωμένης Mονής «Παναγία η Βρετή» (Ευρέτρια). Με την κεντρική είσοδο από την πλευρά της θάλασσας, ο ναός, τα τρία διώροφα κτίσματα (κελιά μοναχών) και ο τριώροφος πύργος της Μονής σχηματίζουν έναν επιβλητικό αλλά και οχυρό περίβολο. 

Παναγία η Βρετή

Γενικότερα, η οχύρωση στο Λιμένι είναι το κυρίαρχο πολεοδομικό στοιχείο. Υπάρχει ένας  μεγάλος στρογγυλός προμαχώνας (ντάπια) κατά την είσοδο ενώ τα περισσότερα αρχοντικά Πυργόσπιτα έχουν διατηρημένα προτειχίσματα.

Τέλος, περιμετρικά του κόλπου, διακρίνονται σπηλιές πάνω στους βραχώδεις γκρεμούς που κάποτε (16ο-17ο αιώνα) οχυρώθηκαν και λειτουργούσαν ως καταφύγια, όπως και ονομάζονται ακόμα από τους ντόπιους Μανιάτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.